Betlehemi csillag - Keresztelő Szent János Plébánia

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Betlehemi csillag

Archívum > 2020 > EgyebekA  Betlehemi csillagot Krisztus előtt 7-ben nagy valószínűséggel a két  legnagyobb bolygónk együttállása jeleníthette meg.

A jelenség most  karácsonykor megismétlődik.

  Hónapok  óta megfigyelhető a kora esti égen, ahogy két legnagyobb bolygónk, a  Jupiter és a Szaturnusz egyre jobban megközelíti egymást.
  De miért is  olyan különleges esemény ez? A belső bolygók  – Nap körüli keringési idejük rövidsége miatt – viszonylag gyakran  kerülnek együttállásba akár egymással, akár a külső bolygókkal. A  Jupiter és a Szaturnusz együttállására – viszonylag hosszabb Nap körüli  keringési idejük miatt – meglehetősen sokat kell várni. Az  idei esztendő különlegesnek számít abban, hogy a szögtávolság minimuma  jóval kisebb az átlagosnál: mindössze 6 ívpercet tesz ki (Ami pl. a  Hold-korong átmérő 5-öd része). A délnyugati égen kell keresni!
  Ilyen  közelségre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul  majd elő, de hogy épp Karácsonykor, ahhoz újra 400 évet kell várni.
A  Jupiter és a Szaturnusz között november elején már csak 5 fok volt,  ezért már bárki számára feltűnhetett a csillagokhoz képest feltűnően  fényes égi páros. A szögtávolság december elejére  2 fokra szűkült, és a csökkenés meg sem áll december 21-éig, a „Nagy  Együttállás” estéjéig, amikor:
 Szabad szemmel nézve a Jupiter és a Szaturnusz „szinte összeolvad”, annyira közel látszanak egymáshoz.
  Tehát  már december közepén is megfigyelhetők voltak az esti szürkület után, lásd a csatolt képen  a két fényes pontot (jobb alsó a Jupiter, bal felső a Szaturnusz).
                                                                                                                                                  Este 17 és 18 óra között érdemes keresni a délnyugati égbolton, hogy már eléggé besötétedjen, de még ne nyugodjon le.

  A Jupiter és a Szaturnusz együttállása Kr.e. 7-ben a Halak csillagképben jel lehetett, csak értelmezni kellett tudni.
A  korabeli asztrológiai értelmezések segítséget nyújthatnak: a Jupiter  királyra, uralkodóra utalt, a Szaturnuszra a zsidóság bolygójaként  tekintettek, a Halak csillagkép pedig a születést is  jelképezte. Innen az a gondolat, hogy a Jupiter és a Szaturnusz Halak  csillagképben létrejött együttállása „a zsidók királyának születését”  adja hírül – erre az értelmezésre juthattak a napkeleti bölcsek is. 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz